A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) egy olyan állami program, amelyet a Magyar Kormány 2015-ben vezetett be a családok lakhatási céljainak támogatására. Az elnyert összeg új/használt ingatlan vásárlására, építésre, illetve bővítésre használható fel. Az igénylés menete viszonylag egyszerű, azonban nem árt tisztában lenni néhány alapvető dologgal. A cikkben összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

CSOK 2023 – 3 kérdés, 3 válasz

#1 Milyen feltételeknek kell megfelelni?

  • A családtámogatás elnyeréséhez az igénylőknek magyar állampolgároknak kell lenniük vagy rendelkezniük kell érvényes tartózkodási engedéllyel.
  • Elvárás a büntetlen előélet és az 5000 Ft alatti köztartozás.
  • Legalább egy gyermeket kell nevelni vagy vállalni.
  • Fontos feltétel, hogy a házaspár legalább egyik tagja még ne töltse be a 40. életévét (jövőben vállalt gyerekek esetén).
  • A CSOK támogatást a házaspárok, élettársak és egyedülálló szülők egyaránt igényelhetik.

#2 Mekkora összegre lehetsz jogosult?

A családtámogatás összege a gyerekek számának és az ingatlan típusának a függvénye.

1 gyerekre 600 000 Ft jár.

Ha már 2 jövőben vállalt/meglévő gyerekről van szó: használt ingatlan vásárlásakor 1 430 000, míg új ingatlan megvételekor 2 600 000 Ft-ra vagytok jogosultak.

A CSOK 3 gyerek esetén már egy tekintélyes összeg: használt lakóingatlan megvásárlásához 2 200 000 Ft-ot, új építésű otthonhoz pedig 10 000 000 Ft-ot kaptok az államtól.

Ha 4 gyerekre vennétek fel a támogatást: használt ingatlannál 2 750 000 Ft, új háznál, lakásnál pedig szintén 10 000 000 Ft a CSOK összege.

#3 Mi az a CSOK hitel?

A vissza nem térítendő támogatás mellett a (2 vagy több gyerekes) családoknak kedvező, évi 3%-os fix kamatozású banki jelzálogkölcsön igénylésére is lehetőségük nyílik.

A CSOK hitelt a Magyar Államkincstár nyújtja, a maximálisan felvehető összeg 15 millió forint (3 vagy több gyerek után). Akárcsak a piaci kölcsönöknél, itt is szükség van hitelbírálatra. A rendszeres jövedelem mellett az ingatlan hitelbiztosítéki értéke is döntő szempont.

Nincs kihez fordulnod? Megbízható hiteltanácsadó partnerünk teljes körű segítséget nyújt az igénylésben! A bankok kínálatában elérhető legjobb ajánlatot is felkutatjuk számodra, ha a kedvezményes CSOK kölcsön mellett további anyagi támogatásra lenne szükséged.

Keress minket bizalommal – beszéljük át a lehetőségeket!