Egy ingatlanügylet során az adásvételi szerződés elkészítése és megkötése egy megkerülhetetlen lépés. Azonban nem mindegy, mi kerül bele a dokumentumba, hogy az jogilag érvényes és megtámadhatatlan legyen.

Mit kell tartalmaznia?

Egy ingatlan-adásvételi szerződés alapvetően az alábbi tartalmi elemekből áll:

  • A felek személyes adatai (ügyelj arra, hogy érvényes okmányokkal rendelkezz)
  • Információk az ingatlanról (pl. pontos méret, helyrajzi szám, bejegyzéssel érintett tulajdoni hányad…stb.)
  • Vételár és fizetési feltételek – rögzíteni kell az eladási árat, valamint a fizetési módokat és határidőket (például az előleg összege és fizetési módja, fennmaradó vételár és a részletek fizetési határideje.)
  • A tulajdonjog átruházásának részletei, feltételei
  • A birtokbaadás módja, menete

Mi az az adásvételi előszerződés (és mikor van rá szükség)?

Az adásvételi előszerződés egyfajta szándéknyilatkozat, amikor a felek kötelezettséget vállalnak arra, hogy a jövőben ténylegesen szerződni fognak. Ez akkor javasolt lépés, ha ehhez még valamilyen feltételnek teljesülnie kell. Ilyen szituáció például, ha a folyamatban lévő hagyatéki eljárás miatt még függőben van a tulajdonjog, vagy egy külföldi utazás okán el kell halasztani a szerződéskötést.

A lakás adásvételi szerződés buktatói

Mielőtt vevőként szerződnél, mindig nézd át betűről betűre a tulajdoni lapot! Amennyiben az ingatlan haszonélvezeti joggal terhelt, a házba, lakásba nem lehet majd beköltözni. Ha az ingatlannak több tulajdonosa van, akkor a tulajdonostársak elővásárlási jogot élveznek!

Az érvényes lakás adásvételi szerződés önmagában még nem elég. Az is fontos, hogy a tulajdonosváltozás az ingatlan-nyilvántartásba is bejegyzésre kerüljön. Ahhoz, hogy ez megtörténhessen, ügyvédi ellenjegyzésre, vagy jegyző jelenlétében végbemenő közokiratba foglalásra van szükség!

Ha a keresőbe beírod az ingatlan-adásvételi szerződés minta” kifejezést, bőven akad találat. De egy netről összeollózott szöveggel, szakmai segítség nélkül félő, hogy belesétálsz valamilyen csapdába, aminek akár évekig tartó pereskedés lehet a vége.

Az 1%-os ügyvédi költség elenyésző ahhoz képest, hogy mennyi galibát tud okozni egy rosszul összeállított dokumentum.

Amennyiben további információra van szükséged, vagy segítséget szeretnél kérni az adásvételi szerződés elkészítésében, ingatlanirodánk jogi szakértői örömmel állnak rendelkezésedre.

Vegyük fel a kapcsolatot